[colabot5]

President Biden zei vrijdag dat het Internationaal Strafhof (ICC) “gerechtvaardigd” was om een ​​arrestatiebevel uit te vaardigen tegen de Russische president Vladimir Poetin op beschuldiging van oorlogsmisdaden.

“Nou, ik denk dat het gerechtvaardigd is”, zei Biden tegen verslaggevers voordat hij het Witte Huis verliet naar Delaware. “Maar het probleem is dat het ook niet internationaal erkend wordt. Maar dat vind ik een heel sterk punt.”

Op de vraag of Poetin berecht moet worden voor oorlogsmisdaden, antwoordde Biden niet direct, maar zei dat de Russische leider “duidelijk oorlogsmisdaden heeft gepleegd”.

Eerder op vrijdag vaardigde het ICC een arrestatiebevel uit tegen Poetin en een andere Russische functionaris. Het bevel wordt beschouwd als een van de eerste aanklachten tegen Poetin wegens oorlogsmisdaden in Oekraïne, onderdeel van een wereldwijde inspanning om de Russische president en de Russische Federatie verantwoordelijk te houden voor misdaden die begonnen met een volledige invasie in februari 2022.

Het bevel is gericht tegen Poetin wegens vermeende oorlogsmisdaden en benoemt hem en Maria Alekseevna Lvova-Belova, commissaris voor kinderrechten in het kabinet van de president van de Russische Federatie, voor de gedwongen deportatie van Oekraïense kinderen uit door Rusland bezette gebieden naar Rusland.

Het Kremlin heeft de beschuldigingen veroordeeld en zegt niet samen te werken met het ICC.

“Alleen al het stellen van vragen beschouwen we als schandalig en onaanvaardbaar. Rusland erkent, net als een aantal landen, de jurisdictie van dit hof niet en daarom zijn dergelijke beslissingen voor de Russische Federatie vanuit juridisch oogpunt nietig’, twitterde Kremlin-woordvoerder Dmitry Peskov vrijdag.

De Verenigde Staten zijn geen partij meer bij het ICC en erkennen zijn autoriteit niet.

Vice-president Harris vertelde vorige maand op een internationale veiligheidsconferentie dat de VS formeel hadden vastgesteld dat Rusland misdaden tegen de menselijkheid had begaan, waarbij hij beweerde dat Russische soldaten wijdverspreide aanvallen op Oekraïense burgers hadden uitgevoerd, waaronder moord, marteling en verkrachting.

Poetin zal naar verwachting volgende week de Chinese president Xi Jinping ontmoeten. Amerikaanse functionarissen hebben gewaarschuwd dat China mogelijk overweegt Rusland steun te verlenen voor zijn oorlogsinspanningen in Oekraïne.

Gevraagd naar zijn verwachtingen voor een ontmoeting tussen Xi en Poetin, zei Biden “we zullen zien wanneer die ontmoeting plaatsvindt”.

Copyright 2023 Nexstar Media Inc. Alle rechten voorbehouden. Dit materiaal mag niet worden gepubliceerd, uitgezonden, gekopieerd of herverdeeld.

By admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *