[colabot5]

De gouverneur van Californië, Gavin Newsom (D), kondigde een plan aan geïnspireerd door het Noorse gevangenissysteem om de San Quentin State Prison om te vormen tot een rehabilitatiecentrum voor gedetineerden.

Het kantoor van de gouverneur van Californië zei ua twitteren voor de staat om zijn meest beruchte gevangenis om te vormen tot “de meest innovatieve rehabilitatiefaciliteit” van het land. San Quentin herbergt het grootste aantal terdoodveroordeelden in het land, maar wordt “herbestemd” om gevangenen te rehabiliteren, hen op te leiden en de “misdaadcyclus” te doorbreken.

Het bureau zei dat gedetineerden toegang zullen hebben tot programma’s die hen vaardigheden en hulpmiddelen zullen bieden die ze kunnen gebruiken om succesvol te zijn binnen en buiten de gevangenis.

“Californië werkt aan een effectiever rechtssysteem dat veiligere gemeenschappen opbouwt”, aldus een video die door het kantoor is vrijgegeven.

De faciliteit zal worden hernoemd van de San Quentin State Prison naar het San Quentin Rehabilitation Center, en meer dan 500 gevangenen die momenteel in de dodencel zitten, zullen elders in het staatsgevangenissysteem worden geplaatst.

Newsom zei op een persconferentie op vrijdag dat de verandering bedoeld was om gedetineerden te helpen re-integreren in de samenleving na het uitzitten van hun straf. Hij zei dat jaarlijks 30.000 mensen het staatsgevangenissysteem verlaten.

“En hoe komen mensen terug? Zijn ze klaar voor reïntegratie in de samenleving? Zijn ze klaar om volledig deel te nemen aan het leven van hun stad en hun provincie, onze staat en onze natie? Of zijn ze bitter?” zei Newsom.

“Voor ons gaat het hier om echte openbare veiligheid. Het gaat erom gemeenschappen veilig te houden. Dit gaat over het serieus aanpakken van het probleem van misdaad en geweld in ons land”, vervolgde hij.

Newsom zei dat er elk jaar ongeveer 800 mensen worden vrijgelaten uit San Quentin, en het doel van de verbouwing van de faciliteit is om te voorkomen dat ze nog een misdaad plegen en terugkeren naar de gevangenis, wat gemeenschappen veiliger zou maken.

Het bureau zei in een tweet dat het plan de beste praktijken zou overnemen van landen als Noorwegen, dat een van de laagste terugkeerpercentages ter wereld heeft.

Ambtenaren van het California Department of Corrections and Rehabilitation bezochten Noorse gevangenissen in 2019 en merkten op dat cellen zelfs in maximaal beveiligde gevangenissen extra meubilair hebben, zoals stoelen en tafels, en mogelijk televisies. Ze hebben ook toegang tot de keuken.

Ook Oregon en North Dakota lieten zich bij de ontwikkeling van hun eigen gevangenissen inspireren door de Noorse gevangenisstijl.

San Quentin is de oudste gevangenis in de geschiedenis van Californië, gesticht in de jaren 1850. Enkele van de meest opvallende gevangenen door de geschiedenis heen waren seriemoordenaar Charles Manson en Sirhan Sirhan, de man die Robert Kennedy vermoordde.

De Associated Press heeft bijgedragen aan dit rapport.

Copyright 2023 Nexstar Media Inc. Alle rechten voorbehouden. Dit materiaal mag niet worden gepubliceerd, uitgezonden, gekopieerd of herverdeeld.


By admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *